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[ Citrus / Sophisticated / Intense / Rich / Spicy ]
FATTORIA DI CALAPPIANO

Collegonzi Orange

Toscana Bianco IGT

Collegonzi Orange nasce nel territorio del Montalbano, nella vocata area del Collegonzi e si manifesta come una sperimentazione unica per il territorio in cui la tecnica della macerazione delle uve bianche, Trebbiano e Petit Manseng, si unisce alla sperimentazione in terracotta e in barrique per realizzare un vino poliedrico e anticonvenzionale. Un bianco originale e multiforme che si aggiunge alla famiglia Collegonzi, il vertice della produzione di Fattoria di Calappiano.
Il Collegonzi Orange è il frutto di una produzione limitata di uve Trebbiano e Petit Manseng, coltivate su un terreno collinare sciolto e profondo, ricco di fossili marini e scheletro. La fermentazione avviene a temperatura controllata e si avvale di piccoli rimontaggi per favorire il contatto tra buccia e mosto. Dopo circa 7-10 giorni di macerazione avviene la svinatura. Il vino fiore prosegue poi la fermentazione. Una parte del mosto proveniente dalle uve di Petit Manseng fermenta in barrique e in terracotta proseguendo l’affinamento sur lie. Dopo circa 3 mesi viene composto il blend definitivo. Di colore giallo paglierino con riflessi oro intensi si apre al naso con seducenti profumi di fiori bianchi, acacia, spezie dolci, vaniglia e agrumi maturi. In bocca è fresco e sapido, di elegante mineralità e dal finale intenso e persistente di frutta, fiori e nuance erbacee.

Wine data sheet

Grapes
Petit Manseng, Trebbiano

Production area
Toscana Igt, Vinci

Altitude
50-100 m a.s.l.

Type of soil
Hilly terrain, loose and deep, rich in marine fossils and skeletal fragments. Predominantly sandy soil with clayey schists, originating from marly-sandy deposits.

Alcohol
12 % vol.

Fermentation
The grapes are harvested, destemmed, and transferred to the fermentation tank. Alcoholic fermentation of the must and skins begins at a controlled temperature ranging from approximately 12°C to 18°C, with gentle pump-overs conducted to encourage skin-to-must contact. After about 7-10 days of maceration, the wine is racked off the skins. The free-run wine then continues fermentation. A portion of the must from Petit Manseng grapes ferments in oak barrels and terracotta containers, where it undergoes aging on lees. After approximately 3 months, the final blend is crafted.

Aging
In stainless steel with batonnage on fine lees for about 6 months.

Tasting notes
Pale straw yellow with intense golden highlights. It captivates the senses with intense aromas of white flowers, acacia, sweet spices, and ripe citrus fruits like cedar, mandarin, and a subtle hint of vanilla berry. On the palate, it is refreshing and savory, displaying a tense and well-structured character. It boasts flavors of fruit alongside subtle spicy notes, elegant minerality, and a lingering finish of fruit and flowers, with a gentle herbaceous note to conclude each sip.

Food pairings
Seafood appetizers, red mullet, swordfish stew, and livornese-style cacciucco.

Capacity
0,75 l

Gallery Collegonzi Orange

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